Over de Mobiele Fruitpers

Vragen en opmerkingen?

Is niet alles duidelijk? Kijk zeker hieronder eens of uw vraag in de lijst staat. Niet gevonden? Stuur ons dan gerust een mailtje of bel ons. We antwoorden zo snel mogelijk. 
Hoe kan ik een afspraak maken?
Telefonische afspraak op 050/78 11 94 bij voorkeur tussen 13u en 18u. Hier kan je ook terecht voor algemene informatie en advies. Je krijgt een tijdstip en locatie waar u uw fruit aflevert. U dient een schatting te geven van het aantal kg fruit. We raden aan eerst een afspraak te maken en het plukken van het fruit aan te passen aan het tijdstip van persen. De beste kwaliteit van het sap bereikt U immers indien uw fruit binnen een tijdspanne van een week na de pluk wordt geperst. Wij geven de voorkeur om telefonisch een afspraak te maken en niet via e-mail.

Meer info nodig? Contacteer ons
Waar perst de mobiele fruitpers?
Op de website staat er een agenda waar u alle locaties van de persdagen kan terugvinden.


Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe verloopt het persen?
U brengt uw appels op het afgesproken tijstip. Terwijl u wacht wordt het fruit verwerkt tot sap. U krijgt uw eigen sap onmiddellijk mee opgevuld in een bag-in-box van 5 liter.

Meer info nodig? Contacteer ons
Kan ik mijn appels persen tot sap zonder afspraak?
We hebben ervoor gekozen om te werken op afspraak om zo lange wachttijden te vermijden. Appels persen zonder een afspraak is NIET mogelijk.

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe kan ik uw sap ergens kopen?
Het sap wordt verkocht bij ons thuis in de Meulestraat 29 te Oedelem na afspraak (050781194) of op onze verkoopdagen. De verkoopdagen te Oedelem of op andere evenementen staan steeds vermeld in de agenda op deze site.

Meer info nodig? Contacteer ons
Kan ik mijn fruit 's ochtends of 's avonds brengen en het sap op een later tijdstip afhalen?
Dit is mogelijk op onze vaste perslocatie te Oostkamp, enkel na afspraak.

Meer info nodig? Contacteer ons
Is het erg als we meer fruit meenemen dan opgegeven?
Indien u tijdens het plukken merkt dat u meer oogst heeft dan opgegeven, vragen wij dit te melden vanaf meer dan 50kg extra fruit via het telefoonnummer 050/78 11 94.

Meer info nodig? Contacteer ons
Kan ik ook alleen peren laten persen?
Neen. Peren dienen altijd geperst te worden in combinatie met minimum 75% appels. Voorbeeld: indien u 75 kg appels hebt en u wilt dit combineren met peren mag u 25 kg harde peren meebrengen.

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe bekom ik het meest kwalitatieve sap?
Een mengeling van zoete en zure rassen geeft meestal het beste sap. Het saprendement is hoger als de tijd tussen plukken en verwerken zo kort mogelijk is.

Te rijpe of te melige appels geven vaak troebelder sap van een mindere kwaliteit (geen garanties optimale bewaring en veel bezinksel).

Als appels onrijp zijn, geeft dit een zure, bittere smaak. We raden aan uw appels te proeven. Smaakt de appel op zijn best, dan is hij klaar om te persen.

Fruit dat rot of beschimmeld is, komt niet in aanmerking voor verwerking. Valfruit en fruit met wat aantastingen door insecten is geen probleem.

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe lang kan het sap bewaard blijven?
Het sap is minimum één jaar houdbaar. Na opening bewaart het sap gekoeld minimum 2 maanden.

Meer info nodig? Contacteer ons
Vanaf wanneer kan ik inschrijven?
In 2017 kunt u inschrijvingen vanaf 10 augustus. Telefonische afspraak op 050/78 11 94 bij voorkeur tussen 13u en 18u.

Meer info nodig? Contacteer ons
Welk fruit kunt u bij ons persen en welke zijn de beste verhoudingen voor mengelingen?
Bij ons kunt u appels persen al dan niet in combinatie met ander fruit zoals rode biet, kriek, kers, harde peren, kweeperen, rabarber, kruisbes, vlier, bramen, frambozen en andere kleinfruit. Er dient rekening gehouden met de maximale verhoudingen (maximum 15% kleinfruit, zachtfruit en rode biet, maximum 25% kweepeer en peer). Pruimen en kiwibes in combinatie met appels wordt sterk afgeraden omdat deze veel bezinksel geven in het sap en moeilijk te mengen zijn.

Beste verhoudingen voor mengelingen zijn:

90% appels - 10% rode biet
85% appels - 15% kriek (ontpit invriezen en ontdooid meebrengen)
85% appels - 15% kers (ontpit invriezen en ontdooid meebrengen)
85% appels - 15% druiven (in zijn geheel meebrengen)
75% appels - 25% harde peren (zachte peren worden niet geperst)
75% appels - 25% kweepeer (verwijder vooraf de stoffige laag)
90% appels - 10% rabarber (in stukken van 10 cm invriezen en ontdooid meebrengen)
85% appels - 15% aardbei
85% appels - 15% vlier
90% appels - 10% bramen
90% appels - 10% frambozen

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe komt het dat dit sap minimum 1 jaar houdbaar is?
Het sap blijft lang houdbaar doordat het wordt gepasteuriseerd. Dat betekent dat het kort wordt verhit tot minimum 80°C.

Meer info nodig? Contacteer ons
Kan ik uw sap ook ergens kopen?
Het sap wordt in de periode november tot maart verkocht bij ons thuis in de Meulestraat 29 te Oedelem na afspraak of de zaterdagvoormiddag van 09:00 tot 12:00.

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe stockeer ik het best mijn sap?
Het sap wordt het best rechtop bewaard tussen 0 en 15°C in een droge ruimte. Na opening dient het sap koel bewaard te worden.

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe kan ik betalen?
Er dient cash betaald te worden.

Meer info nodig? Contacteer ons
De Mobiele Fruitpers is een dienst van Houtlandse Tuinsappen
© 2015 Houtlandse Tuinsappen -
Meulestraat 29 - B-8730 Oedelem -
Tel +32(0)495 733 670
Website by Llama