Over de Mobiele Fruitpers

Vragen en opmerkingen?

Is niet alles duidelijk? Kijk zeker hieronder eens of uw vraag in de lijst staat. Niet gevonden? Stuur ons dan gerust een mailtje of bel ons. We antwoorden zo snel mogelijk. 

Hoe kan ik een afspraak maken?
Bij voorkeur telefonisch op 0495 73 36 70 van 9u tot 12u (maandag tot vrijdag). Hier kan je ook terecht voor algemene informatie en advies. Je krijgt een tijdstip en locatie waar u uw fruit aflevert. U dient een schatting te geven van het aantal kg fruit. We raden aan eerst een afspraak te maken en het plukken van het fruit aan te passen aan het tijdstip van persen. De beste kwaliteit van het sap bereikt U immers indien uw fruit binnen een tijdspanne van een week na de pluk wordt geperst. Wij geven de voorkeur om telefonisch een afspraak te maken en niet via e-mail.

Meer info nodig? Contacteer ons
Waar perst de mobiele fruitpers?
Op de website staat er een agenda waar u alle locaties van de persdagen kan terugvinden.


Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe verloopt het persen?
U brengt uw appels op het afgesproken tijdstip. Terwijl u wacht wordt het fruit verwerkt tot sap. U krijgt uw eigen sap onmiddellijk mee opgevuld in een bag-in-box van 3 liter (NIEUW) of 5 liter.

NIEUW: Vanaf 2020 is het mogelijk om je sap af te vullen in 3L bag-in-boxen. Indien je wenst af te vullen in 3L dien je dit vooraf te vermelden aan de planning tijdens het inschrijven. .

Meer info nodig? Contacteer ons
Kan ik mijn appels persen tot sap zonder afspraak?
We hebben ervoor gekozen om te werken op afspraak om zo lange wachttijden te vermijden. Appels persen zonder een afspraak is NIET mogelijk.

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe kan ik uw sap ergens kopen?
Thuisverkoop met zelfbediening 24/24, 7/7 in de Halvemaanstraat 8 te Beernem. Grote hoeveelheden afhalen mogelijk na afspraak op 0495 733 670 of via info@houtlandsetuinsappen.be. Bij de zelfbediening is betaling mogelijk met cash, door overschrijving op BE14 8907 6407 4283 of met Payconiq (QR-code op brievenbus).

Meer info nodig? Contacteer ons
Is het erg als we meer fruit meenemen dan opgegeven?
Indien u tijdens het plukken merkt dat u meer oogst heeft dan opgegeven, vragen wij dit te melden vanaf meer dan 50kg extra fruit via het telefoonnummer 0495/733 670 of 0485/830 048.

Meer info nodig? Contacteer ons
Kan ik ook alleen peren laten persen?
Neen. Peren dienen altijd geperst te worden in combinatie met minimum 75% appels. Voorbeeld: indien u 75 kg appels hebt en u wilt dit combineren met peren mag u 25 kg harde peren meebrengen.

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe bekom ik het meest kwalitatieve sap?
Een mengeling van zoete en zure rassen geeft meestal het beste sap. Het saprendement is hoger als de tijd tussen plukken en verwerken zo kort mogelijk is.

Te rijpe of te melige appels geven vaak troebelder sap van een mindere kwaliteit (geen garanties optimale bewaring en veel bezinksel).

Als appels onrijp zijn, geeft dit een zure, bittere smaak. We raden aan uw appels te proeven. Smaakt de appel op zijn best, dan is hij klaar om te persen.

Fruit dat rot of beschimmeld is, komt niet in aanmerking voor verwerking. Valfruit en fruit met wat aantastingen door insecten is geen probleem.

Appels kunnen door een combinatie van droogte- en hitteperiodes een te hoge concentraties aan eiwitten en suikers opbouwen. Dit kan resulteren in dikker sap met een teveel aan eiwitresten. Dit kan vermeden worden door uw appels later te plukken, zodat de hoge concentraties suikers en eiwitten in uw appels omgezet kunnen worden tot een normaal niveau. Bepaalde appelsoorten zijn hier zeer gevoelig voor, zoals bv Reinette Baumann, Franse Reinette enz.

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe lang kan het sap bewaard blijven?
Het sap is minimum �é�én jaar houdbaar. Na opening bewaart het sap gekoeld minimum 2 maanden.

Meer info nodig? Contacteer ons
Vanaf wanneer kan ik inschrijven?
In 2023 kunt u inschrijvingen vanaf 15 augustus. Telefonische afspraak op 0495/733 670 bij voorkeur tussen 9u en 17u (maandag tot vrijdag).

Meer info nodig? Contacteer ons
Welk fruit kunt u bij ons persen en welke zijn de beste verhoudingen voor mengelingen?
Bij ons kunt u appels persen al dan niet in combinatie met ander fruit zoals rode biet, kriek, kers, harde peren, kweeperen, rabarber, kruisbes, vlier, bramen, frambozen en andere kleinfruit. Er dient rekening gehouden met de maximale verhoudingen (maximum 15% kleinfruit, zachtfruit en rode biet, maximum 25% kweepeer en peer). Pruimen en kiwibes in combinatie met appels wordt sterk afgeraden omdat deze veel bezinksel geven in het sap en moeilijk te mengen zijn.

Beste verhoudingen voor mengelingen zijn:

90% appels - 10% rode biet (persing rode biet ZEKER vermelden aan planning)
85% appels - 15% kriek (ontpit invriezen en ontdooid meebrengen)
85% appels - 15% kers (ontpit invriezen en ontdooid meebrengen)
85% appels - 15% druiven (in zijn geheel meebrengen)
75% appels - 25% harde peren (zachte peren worden niet geperst)
75% appels - 25% kweepeer (verwijder vooraf de stoffige laag)
90% appels - 10% rabarber (in stukken van 10 cm invriezen en ontdooid meebrengen)
85% appels - 15% aardbei
85% appels - 15% vlier
90% appels - 10% bramen
90% appels - 10% frambozen
95% appels - 4.5% gember - 0.5% citroenen

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe komt het dat dit sap minimum 1 jaar houdbaar is?
Het sap blijft lang houdbaar doordat het wordt gepasteuriseerd. Dat betekent dat het kort wordt verhit tot minimum 80�ðC.

Meer info nodig? Contacteer ons
Kan ik uw sap ook ergens kopen?
Thuisverkoop met zelfbediening 24/24, 7/7 in de Halvemaanstraat 8 te Beernem. Grote hoeveelheden afhalen mogelijk na afspraak op 0495 733 670 of via info@houtlandsetuinsappen.be

Meer info nodig? Contacteer ons
Kan ik mijn fruit 's ochtends of 's avonds brengen en het sap op een later tijdstip afhalen?
Dit is mogelijk op onze vaste perslocatie te Beernem, enkel na afspraak.


Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe stockeer ik het best mijn sap?
Het sap wordt het best rechtop bewaard tussen 0 en 15���ðC in een droge ruimte. Na opening dient het sap koel bewaard te worden.

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe kan ik betalen?
Vanaf 2020 bestaat er de mogelijkheid om te betalen met bancontact. Bij de thuisverkoop met zelfbediening is betalen met CASH of via overschrijving/Payconiq mogelijk.

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoe kunnen we het best onze route plannen naar de vaste perslocaties?
Vaste perslocatie te Beernem:


De vaste perslocatie is het beste te bereiken via het Konijnenpad - Vossenpad (nieuwe baan die bereikbaar is via afrit 10 Beernem) of via de Bornebeekstraat (bereikbaar via afrit 9 Oostkamp).

Meer info nodig? Contacteer ons
Hoogstamfruit te weinig of op overschot?
Ben je troste eigenaar van zo'n uit de kluiten gewassen hoogstambomen en wil je jouw mooie oogst aanbieden? Of zit je met een overaanbod aan vruchten en wil je die niet laten verloren gaan? Dan is www.goedgeplukt.be de oplossing. Het enige wat je moet doen, is je registreren en aanvinken wat je wil aanbieden. Je doet er alvast een hoop mensen een plezier mee!

Meer info nodig? Contacteer ons
Welke sappen zijn voorradig?
Momenteel hebben we voorradig 31/07/2023

5L en 3L appel
5L en 3L appel-peer
5L en 3L appel-rode biet
5L en 3L appel-rabarber
5L en 3L appel-kriek
5L appel-aardbei
5L en 3L appel-gember-citroen
5L en 3L appel-vlier
3L appel-blauwe bes

Meer info nodig? Contacteer ons
Kan ik mijn appels persen in combinatie met rode biet zonder dit door te geven (tijdens maken van een afspraak)?
Indien je een persing in combinatie met rode biet wilt, dien je dit ZEKER te vermelden aan de planning. Een persing met rode biet gebeurt op het einde van de persdag. Indien je langskomt met je rode bieten zonder dit te vermelden, kunnen de rode bieten geweigerd worden.

Meer info nodig? Contacteer ons
Zijn er Covid-maatregelen?
We vragen de recente coronamaatregelen die de overheden nemen te respecteren.

Meer info nodig? Contacteer ons
Ik wens te laten afvullen in 3L, kan dit?
Vanaf 2020 is het mogelijk om je sap af te vullen in 3L bag-in-boxen. Indien je wenst af te vullen in 3L dien je dit liefst vooraf te melden aan de planning tijdens het inschrijven.

Meer info nodig? Contacteer ons
Kunnen ingevroren appels en peren ook geperst worden?
Appels en peren die ingevroren zijn geweest kunnen NIET geperst worden.

Meer info nodig? Contacteer ons
Kan ik mijn kartonnen verpakkingen inleveren zonder dat ik fruit heb om te persen?
Kartonnen verpakkingen kan je enkel hergebruiken indien U uw fruit laat persen bij ons. Dan heb je recht op korting, namelijk 0.5 euro bij 5L of 0.3 euro bij 3L.

Meer info nodig? Contacteer ons
De Mobiele Fruitpers is een dienst van Houtlandse Tuinsappen
© 2019 Houtlandse Tuinsappen -
Halvemaanstraat 8 - B-8730 Beernem -
Tel +32(0)495 733 670
Website by Llama